Facebook Twitter Gplus RSS
formats

In memoriam Prof Dragan Marković

Са великим жаљењем обавештавамо чланове Хируршке секције Српског Лекарског Друштва да је након кратке болести преминуо Проф. Драган Марковић у 62 години живота од последица Ковида 19. Др Марковић је за собом оставио богату професионалну каријеру. Рођени је београђанин. Завршио је основну школу „Свети Сава“ и Четрнаесту београдаску Гимазију. Након завршеног Медицинског факултета посветио се хирургији. Свој радни век провео је на Другој хируршкој Клиници, садашњој Клиници за васкуларну и ендоваскуларну хирургију Клиничког Центра Србије. После завршене специјализације из опште хиругије, субспецијализирао је васкуларну хирургију. Магистеријум и Докторат одбранио је на Медицинском Факултету у Београду. Хируршку каријеру пратила је и научна на Катедри хирургије Медицинског Факултета, где је био Професор. Био је начелник амбулантно-поликлиничког одељења са кабинетом за ултразвучну дијагностику, веома важног сегмента Клинике за васкуларну хирургију. Аутор је бројних научних радова објављених у домаћим и иностраним научним часописима. Члан је бројних домаћих и међународних хируршких удружења. Био је активан учесник научних састанака где је презентирао своје радове. Остварио се као супруг и отац. Иза себе оставио је супругу Драгославу, такође хирурга, ћерку и унуче. Остаће упамћен као изузетан човек, високе социјалне интелигенције са бројним познанствима. Своју друштвену позицију није користио за себе већ је несебично помагао другима.

formats

Preminuo Prof Goran Kronja

GORAN KRONJA, rođen 01.01.1948. je detinjstvo proveo u Sarajevu a školu i Medicinski Fakultet u Beogradu završio 1973. godine. Iste godine završva i Sanitetsku oficirsku školu kada postaje oficir JNA te kao doktor Ratnog vazduhoplovstva JNA službuje na Batajničkom aerodromu. Na zahtev predsednika SFRJ J.B. Tita godinu dana je bio lični doktor Moamera el Gadafija, predsednika Libije. Po povratku iz Libije (1978), započinje specijalizaciju iz specijalizaciju iz Opšte hirurgije koju završava(1982) pod rukovodstvom Prof dr Isidor Pape. Od tada radi na Klinici za opštu i vaskularnu hirurgiju VMA do 2005. godine kada se formira Klinika za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju na kojoj radi do penzionisanja 2006. godine kao sanitetski pukovnik. Tokom radnog veka uspostavio je većinu standardnih i vanstandardnih vaskularnih operacija na VMA u čemu mu je pomoglo i školovanje u velikim svetskim centrima odakle je donosio dragocena znanja i veštine. Bio je mentor brojnim hirurzimma na specijalizaciji kao i na više magisterijuma i doktorata. Začetnik je transplantacione hirurgije na VMA (250 transplantacija bubrega) a do samog kraja karijere bio je aktivan hirurg te je uradio oko 16000 operacija.

Ostaće upamćen po svojoj izuzetnoj hirurškoj tehnici po kojoj je bio nadaleko poznat u Srbiji i regionu, širokim dijapazonom operacija i nadasve velikim medicinskim znanjem koje je nesebično delio sa svojim saradnicima i učenicima. Kao profesor vaskularne hirurgije na VMA odškolovao većinu današnjih vaskularnih hirurga srednje generacije.

formats

ОБАВЕШТЕЊЕ О НОВОЈ КЊИЗИ „ХИРУРШКА СЕКЦИЈА СРПСКОГ ЛЕКАРСКОГ ДРУШТВА (1950-2019.) АУТОРА РАДОЈА ЧОЛОВИЋА,ЧИНАРА ИЛИЈАСА И НИКИЦЕ ГРУБОРА

Поштовани чланови Хируршке секције СЛДа, са задовољством вас извештавамо да је на последњем састанку промовисана књига „Хируршка секција Српског ЛекарскогДруштва 1950-2019“! Књига о којој је реч, дело је аутора који су и сами хирурзи и активни учесници у раду Хируршке секције Српског Лекарског Друштва. Дакле ово дело треба посматрати као део активности Хируршке секције, овај пут преко својих најпроминентнијих чланова! Треба нагласити да је ово удружење од изузетне важности за српску медицину! Оно је посебно по чињенци да под својом капом окупља све хирурге Србије, у континуитету од 70 година!
Picture 1
О САМОЈ КЊИЗИ
Дело до детаља, хронолошки документује рад Хируршке секције СЛДа и развој хирургије у Србији. Период који је обухваћен задире, далеко у прошлост, преко средњег века и зачетака медицине у Србији, до првих писаних помена о пионирским хируршким захватима у нас. У енциклопедијском маниру дат је кратак осврт на развој медицине у свету, а у ширем прегледу и у Србији. До детаља је приказан сваки пионирски хируршки захват у оквирима српске медицине. Писана приступачним стилом, књига даје могућност да читалац који није ни хирург, ни лекар, постане сведок развоја хирургије у Србији! Ипак највећу корист од књиге имаће сами хирурзи! Они млађи ће видети да ништа не почиње са њиховом појавом на сцени, а старији да се после њих светла на позорници неће угасити. Можда ће неко, испирисан овом публикацијом пожелети да за двадесет година напише ново издање. У међувремену остаће забележено ко је и када први направио трепанацију лобање или ушио крвни суд, а ко сада ради велике операције лапараскопском методом! Они који граде научну каријеру, моћи ће да цитирају у својој библографији када су имали излагања, позивајући се на књигу! И најзад за оне који су је писали, остаће пријатан осећај да су и они део хируршке саге.
Књига је садржана из пет поглавља: У првом поглављу аутори предочавају читаоцу историјат развоја медицине у Србији, покривајући тако период од 800 година! Издизање саме хирургије у посебну професију, у зависности од глобалних догађања на светској историјској позорници, логичан је след излагања у другом поглављу. Фокусирајући се на развој хирургије у Србији, аутори приказују период омеђен почетком Великог рата у трећем поглављу. Тек четврто . поглавље образлаже оснивање Хируршке секције, да би се у наредном приказала њена новија историја. По свом садржају, ово је можда и кључно поглавље, оно сведочи о великом ентузијазму хирурга преточеном у бројне састанке, који сведочанства стремљења хирургије у Србији! Као круна хронологије је сага о председницима.
ИЗВОДИ ИЗ РЕЦЕНЗИЈА
Било је неопходно да се напише књига овог формата, као „рам” за активности у оквиру Хируршке секције СЛД-а, које су обележиле последњих седамдесет година хирургије у Србији. Без ове књиге сећања везана за Секцију би свакако избледела, а са одласком старијих чланова неповратно нестала. Она може послужити хирурзима који долазе као основа за даљу хронологију. Аутор академик Радоје Чоловић, и сам бивши председник Хируршке секције, у сарадњи са млађим колегама успео је да приближи секцију читаоцу, објасни искусним хирурзима њен развој, а млађе заинтересује и наведе да је одрже!…
Академик Зоран Кривокапић
…Настала као израз жеље за чвршћим повезивањем хирурга Србије у организовању стручне и других активности, Хируршка секција Српског лекарског друштва баштини вишедеценијску традицију. Иако формирана много касније у односу на друге секције СЛД-а, она није самоникла творевина. Своје постојање заснива на плодној и богатој активности српских хирурга, још од самог оснивања СЛД-а, 1872. године…
…Ова монографија може се оправдано уврстити у драгоцени и незаобилазни прилог за хронику српске хирургије. Својим обимним и богатим садржајем она чини чврсту основу за будућа дубља и детаљнија истраживања историјског развоја хирургије у Србији…
Проф Драгослав Стевовић
РЕЗИМЕ
Развој хирургије у Србији најбоље одсликава рад Хируршке секције Српског Лекарског Друштва. Иако је основана тек 1950. године и пре њеног постојања, хируршке теме су доминирале састанцима СЛДа. Сведок овог времена су бројни извештаји са састанака Српског Лекарског Друштва, још од оснивања удружења 1872.године. Побројани су годишњи извештаји о хируршким захватима у Општој државној болници! Цитирани су хируршки радови објављени у Српском Архиву за целокупно лекарство и другим часописима краја деветанестог и почетка двадесетог века. У истом маниру, све до данашњих дана износе се искуства, презентирају ретки случајеви и пропагирају нове методе хируршког лечења. Данас су сви састанци акредитовани у склопу континуиране медицинске едукације (КМЕ), организују се међународни Симпозијуми и интерсекцијски састанци. Да би хирург обновио лиценцу, довољно је само да долази на састанаке Хируршке секције! Нема ни једног хируршког удружења да се не ослања на Хируршку секцију у свом раду! Значај Хируршке секције СЛД немерљив је за српску хиругију и медицину уопште! Ова књига је у функцији мисије Хируршке секције Српског Лекарског Друштва!
На последњем састанку подељено је 100 примерака књиге намењене хируршким Институтима, Клиникама и оделењима. Ако нека кућа нема књигу може је добити у просторијама СЛД у ул. Џорџа Вашингтона 18. Сви остали књигу могу набавити по економској цени од 1500 динара!

formats

VAŽNO SAOPŠTENJE

Poštovani,

Prema preporuci Ministarstva zdravlja Republike Srbije , odlučeno je da se
XIV Internacionalni simpozjum hirurga Srbije i Rumunije – Kladovo 27. mart 2020. godine i
14. Evropski Kongres digestivne hirurgije odlože, zbog novonastale situacije sa virusom covid-19.

Srdačan pozdrav,
Predsedništvo Hirurške sekcije SLD

formats

14th European Digestive Surgery Postgraduate Course (EDS)

Dear Colleagues, dear Friends,

On behalf of  the Local Organizing Committee I have the pleasure to welcome you to 14th European Digestive Surgery Postgraduate Course (EDS), EDS Belgrade 2020,  that will be held in Belgrade, Serbia from 2nd to 4th April.

EDS 2020 promises to be a great occasion to present modern management of gastrointestinal diseases. A renowned international and local faculty are going to present the most critical issues challenging our field.

https://eds2020.org/

formats

XIV Internacionalni simpozjum hirurga Srbije i Rumunije – Kladovo 27. mart 2020. godine

Dana 27. marta 2020.godine,održaće se XIV Internacionalni simpozjum hirurga Srbije i Rumunije u organizaciji OB ”Kladovo” 

Sastanak će biti održan u hotelu  ”Đerdap” –Hotel „Đerdap“  Dunavska 5, 19320 Kladovowww.hoteldjerdap.com

Okupljanje učesnika počinje u 9:00 sati, sastanak Predsedništva u 10 časova, otvaranje u 10:30 a stručni deo sastanka počinje u 11:00 sati.

Sastanak je akreditovan i predavači dobijaju 8 a slušaoci 4 boda.

NAPOMENA: Molimo Vas da se, nekoliko dana ranije registujete preko linka radi lakše evidencije i tačnosti podataka

LINK ZA REGISTRACIJU✔️

Teme sastanka: 

1. Istorijat ZC Kladovo. Bržogić Jugoslav

2. Ezofagealna anastomoza u Minimalno invazivnoj hirurgiji  Bjelovic Miloš

3.Obstructive left colon and upper rectal cancer – a critical reappraisal V.Surlin, M. Bica

4.Surgical and radiological characteristics in laparoscopic dissection of rectal cancer  Florin Grama, Sorin Stanilescu, Denis Aslan, Traean Burcos, Daniel Cristian

5. Hirurško lečenje perforacije karcinoma želuca. Nebojša Ignjatović, Goran Stanojević, Miroslav Stojanović,  Aleksandar Bogićević, Ivana Đorđević, Ivan Pešić, Bobana Milojković, Miodrag Đorđević, Biljana Stošić

6.Barijatrijska hirurgija Karadžić Borivoje

7.Surgical Treatment In Patients With Secondary Hyperparathyroidism and chronic kidney disease – our experience. Petru Radu, Mircea Bratucu, Dragos Garofil, Vlad Paic, Mihai Zurzu, Costin Pasnicu. Justin Bengulescu, Anca Tigora, Florian Popa, Victor Strambu

8. Angiodisplazija kolona Čučulanović Dejan

9.Hepatic surgery, initial experience and how to start up a new HBP center

CA Pirvu, CM Nica, RG Preda, Tibiana Negru, S Pantea

10. ERAS protokol for colorectal surgery -a need to change the practice.  Veličković Jelena

formats

РЕДОВНИ САСТНАК ХИРУРШКЕ СЕКЦИЈЕ СЛД 27. ДЕЦЕМБРА 2019.У БЕОГРАДУ

Image result for драгиша мишовићДана 27. децембра 2019.године,одржаће се редовни састанак Хируршке секције СЛД  у организацији КБЦ ”Др Драгиша Мишовић-Дедиње”

Састанак ће бити одржан у хотелу ”Crowne Plaza” – улица Владимира Поповића 10, Београд 11070

Окупљање учесника почиње у 9:00 сати, састанак Председништва у 10 часова, отварање у 10:30 а стручни део састанка почиње у 11:00 сати.

Састанак је акредитован и предавачи добијају 8 а слушаоци 4 бода.

1. Спонтана перфорација једњака – зашто дијагноза касни?
Д. Стојаков*, Р. Илић*, З. Загорац*, Д. Радовановић*, М. Калезић*, Р. Косановић*, С. Затежић*, Н. Илић*, С. Маринковић*, М. Остојић*, А. Костић*, М. Костић*, М. Миличковић**, Ђ. Савић**, В. Ђукић* – * КБЦ „Др Драгиша Мишовић – Дедиње“, Клиника за хирургију ** Институт за здравствену заштиту мајке и детета “Др Војкан Чупић”, Клиника за хирургију

2. Латерални трансабдоминални приступ код лапароскопских операција надбубрежних жлезда – искуства Клинике за хирургију КБЦ-а „Др Драгиша Мишовић – Дедиње“

Растко Живић, Драган Радовановић, Берислав Векић, Дејан Радојевић, Предраг Савић, Миљан Милановић, Стефан Митић, Владимир Ђукић Клиника за хирургију, КБЦ „Др Драгиса Мишовић – Дедиње“, Медицински Факултет, Универзитет у Београду, Србија

3. Лапароскопска и отворена хирургија колоректалног карцинома-еволуција током времена
Миљан Милановић, Владимир Ђукић
КБЦ „Др Драгиша Мишовић – Дедиње“, Клиника за хирургију

4. Првих 50 трансплантација јетре у Ургентном центру КЦ Србије – наша искуства
Олуић Б.1,4 Мицић Д.1,4Лончар З.1,4 Каљевић Г.1 Јовановић Д.1 Миловановић Т.3,4 Лалошевић Стојковиц М.3,4 Ранковић И.2 Селаковић З.1 Грегорић П.1,4 1 Ургентни Центар КЦС, Клиника за ургентну хирургију 2 Ургентни центар КЦС, Клиниика за пријем и збрињавање ургентних интернистичких стања, Гастроентерологија 3 Клиника за ГЕХ КЦС,4 Медицински факултет Универзитета у Београду

5.“Clamp Crashing” техника у поређењу са радиофреквентном техником ресекције јетре
В. Дугалић, Кнежевић ДЈ, Павловић И, Богдановић М, Игњатовић И, Јагодић М, Кнежевић С
Клиника за дигестивну хирургију – Прва хируршка; Медицински факултет Универзитета у Београду

6. Нови ставови у хируршком лечењу карцинома панкреаса
Раденковић Д, Антиц А, Пејовиц И, Кмезиц С, Лазиц Б, Алексиц Л. Клиника за дигестивну хирургију – Прва хируршка КЦС; Медицински факултет Универзитета у Београду

7. Улога радиолога у дијагностици и праћењу цистичних лезија панкреаса
Ковач Ј. Центар за радиологију и магнетну резонанцу КЦС; Медицински факултет Универзитета у Београду

8. Анализа предиктора малигнитета фоликулских тумора штитасте жлезде.
Горан В. Зорић, Иван Р. Пауновић, Александар Д. Диклић, Зоран М. Букумирић, Никола А. Слијепцевић, Катарина М. Таусановић, Бозидар А. Одаловић, Милан Д. Јовановић, Владан Р. Зиваљевић. Центар за ендокрину хирургију, Клиника за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма, Клинички Центар Србије, Београд

СПИСАК ЧЛАНОВА НАУЧНОГ И/ИЛИ ПРОГРАМСКОГ ОДБОРА КОНГРЕСА – СИМПОЗИЈУМА

1. Проф. др Владимир Ђукић, КБЦ „Драгиша Мишовић“, Србија

2. Асс. др Предраг Савић, КБЦ „Драгиша Мишовић“, Србија

3. Проф. др Берисав Векић, КБЦ „Драгиша Мишовић“, Србија

4. Др Миљан Милановић КБЦ „Драгиша Мишовић“, Србија

5. Проф др Србислав Кнежевић, Клиника за дигестивну хирургију – Прва хируршка, КЦС, Београд, Србија

6. Проф др Мирослав Стојановић, КЦ Ниш, Србија

7. Доц. Др Миљан Ћеранић, Клиника за дигестивну хирургију – Прва хируршка, КЦС, Београд, Србија

formats

РЕДОВНИ САСТНАК ХИРУРШКЕ СЕКЦИЈЕ СЛД 18.10. 2019.У ПАНЧЕВУ

Redovni sastanak hirurške sekcije Srpskog lekarskog društva će se održati u petak 18.10.2019. u velikoj sali Kulturnog centra Pančeva sa početkom u 11 časova.

Program Redovnog sastanka Hirurške sekcije SLD:

  1. Prof. dr Amjad Parvaiz, UK: Robotic colorectal surgery in Serbia?
  2. Prof. dr Alexey Karachun, Rus: Sentinel lymph node biopsy and navigation surgery for gastric cancer
  3. Prof. dr Nuno Figueiredo, Pt: Standardized approach for minimally invasive abdominoperineal resection
  4. Prof. dr. Mehmet Ayhan Kuzu, Turska: Splenic flexure mobilization
  5. Dr. sci. Danilo Mišković, UK: Training in laparoscopic colorectal surgery
  6. Dr sci. Badma Bashankaev, Rus: Left colic artery preservation. Pros and cons
  7. Prof. dr Miloš Bjelović, Srb: Laparoskopska hirurgija jednjaka
  8. Doc. dr Miljan Ćeranić, Srb: Razvoj i rezultati Lapserb projekta
formats

РЕДОВНИ САСТНАК ХИРУРШКЕ СЕКЦИЈЕ СЛД 20. СЕПТЕМБРА 2019.У УЖИЦУ

Дана 20.септембра 2019.године,одржаће се редовни састанак Хируршке секције СЛД на Златибору у организацији Службе за хируршке болести Опште болнице Ужице.

Састанак ће бити одржан у Специјалној болници Чигота, улица Др Драгослава Зеке Смиљанића, Златибор.

Окупљање учесника почиње у 9:00 сати, састанак Председништва у 10 часова, отварање у 10:30 а стручни део састанка почиње у 11:00 сати. Након завршетка стручног дела састанка, планиран је свечани ручак у ресторану Специјалне болнице Чигота.

Састанак је акредитован и предавачи добијају 8 а слушаоци 4 бода.

 

Теме стручног дела састанка:

1.  Improving clinical outcomes through MIS in colorectal cancer surgery.  Prof Amjad Parvaiz, Fundação Champalimaud, Lisbon, Portugal

2.  Трансплантација срца и механичка потпора циркулације. Проф др Светозар Путник, Клиника за кардиохирругију, КЦ Србије

3.  Тотална артеријска реваскуларизација миокарда -једногодишње искуствство ОБ Ужице  Др Данко Грујић, Служба за хируршке болести ОБ Ужице

4.  Повреде периферних артерија  Проф. Др Душан Костић , Клиника за васкуларну хирургију КЦ Србије

5.  Хируршко лечење каротидне оклузивне болести-наша искуства  Лучић Н, Станковић Ј, Бурзановић В, Вукашиновић И. Служба за хируршке болести ОБ Ужице

6.  Да ли је Т3N0 карцином ректума само хируршки проблем ?  Секулић А, Димитријевић И, Миладинов М, Марковић В, Кривокапић З. Клиника за дигестивну хирургију – Прва хируршка, КЦ Србије

7.  Значај илеостоме у клиничкој пракси – наша искуства  Тошовић Г, Станојевић М, Варничић В, Јездић Д, Порубовић Т, Обућина С, Тошовић Д.  Служба за хируршке болести ОБ Ужице

8. Др Милош Ђ. Поповић (1876-1954) – Прилози за биографију, Др Зоран Вацић, Историјска секција СЛД

formats

The First Regional Meeting of IASGO in Belgrade POSTGRADUATE COURSE IN HBP SURGERY AND RESEARCH

Dear colleagues and friends
On behalf of the Organizing Committee and the International Association of Surgeons Gastroenterologists and Oncologists (IASGO), we are delighted to invite you to join us at

The First Regional Meeting of IASGO in Belgrade
POSTGRADUATE COURSE IN HBP SURGERY AND RESEARCH

http://www.iasgo-belgrade2019.com/

September 2019, 23-24.
Falkensteiner Hotel, Belgrade

With the support of the IASGO Leadership, Board and General Secretariat, Local Organizing Committee have developed what we believe is a good multidisciplinary scientific program for this first meeting dedicated to hepato-biliary-pancreatic diseases.

This high level program includes international experts from Asia, Europe and USA as well as professional leaders and senior experts from the region.

Clearly, this approach will lead to networking and cross-fertilization among experts from Serbia and the whole region, being at various stages of their careers and pursuing diverse interests to promote further collaborative
projects at an international level.

Strategic choice of most important topics and current challenges in HPB surgery, top experts from Europe and the world, eminent experts from the region, as well as interactive presentational forms should guarantee the
attractiveness of the Course, where we expect over 250 colleagues from the country and the region.
For more than three decades, friendship has been a key to carry out the mission of IASGO, which is Globalization of Medical Knowledge. This IASGO Meeting will be a great opportunity to benefit from dynamic professional exchange, meet old friends and make the new ones and enjoy beauty of Belgrade in early autumn.

Welcome!
Best regards,

Prof. dr Aleksandar Karamarković
Course Director

Made by
© 2012 Hirurška Sekcija Lekarskog Društva Srbije. Sva prava zadržana. Surgical Section of Serbian Medical Society. All rights reserved.